neděle 14. června 2015

Citrónové želé s bezinkovými květy







Recept na citrónovo-bezinkové želé se již pár let drží v pomyslném Top Ten žebříčku mých nejoblíbenějších a také nejúspěšnějších receptů. A jak už to bývá, zpočátku jsem k němu pociťovala značnou nedůvěru a tak poprvé jsem udělala pouze jedinou várku, tak nějak "na zkoušku" a záhy se ukázalo, že to byla veliká, ale veliká chyba, protože se po něm jen zaprášilo a pár obdarovaných pak nesměle sondovalo, zda by nebyla ještě nějaká aspoň maličká sklenička. Tak ho určitě vyzkoušejte a jsem si jistá, že nezůstane u jediné dávky:-)

Co budete potřebovat:
  • 6 velkých květenství bezu
  • cca 2,5 kg citrónů
  • 1,2 kg cukru krystal
  • 1 bal želírovací směsi 1:1
  • (cukr a želírovací prostředek je možno též nahradit jedním kilogramem želírovacího cukru 1:1)

  • a samozřejmě zavařovací sklenice


Z kůry tří větších citrónů si připravte tenké proužky. Proužky je vhodné dělat jen z vrchní části kůry. Ideální je, když koupíte citróny v bio kvalitě (tedy bez postřiku, abyste nemuseli kůru drhnout a postřiku ji zbavovat). Obzvláště vhodné jsou také tzv. cedrátové citróny, jejichž kůra je silnější. 


Ze všech citrónů pak vymačkejte šťávu. Budete-li používat odšťavňovač, pravděpodobně Vám bude stačit menší množství citrónů. Rozhodně však doporučuji do odšťavňovače dávat citróny již oloupané (bez kůry), protože z neoloupaných získáte sice šťávu hustší a bude jí více, nicméně výsledek pak bude poněkud zakalený. Není to sice chuťově na škodu, ale esteticky půjdou body dolů:-). Navíc pokud dostatečně nevydrhnete kůru, může mít želé díky stopovému množství postřiku zbytečně nahořklou pachuť.


Citrónovou šťávu (cca 1 litr), naškrábanou citrónovou kůru a želírovací prostředek smíchaný s dvěma polévkovými lžícemi cukru nechte za občasného míchání přijít k varu.

Přidejte cukr, promíchejte, aby se rozpustil a nakonec přidejte bezinková květenství. Ta zbavte silných stonků, ty slabé samozřejmě můžete ponechat, a vařte cca 4 minuty.


Vyjměte bezinková květenství. Pokud jste to neudělali při jejich vkládání do želé, tak je nyní nastříhejte či natrhejte na menší trsy. Želé přelijte do předem vyvařených zavařovacích sklenic. Do každé sklenice pak lžičkou přidejte pár květů bezinek. Tenhle krok sice není nutný a pokud se bojíte příliš experimentovat, klidně to poprvé vyzkoušejte bez přidávání květenství, ale zbytečně se ochudíte o zajímavý vizuální efekt.

Sklenice pečlivě uzavřete. Postavte je během chladnutí vzhůru nohama alespoň na pár minut.


Želé vám vydrží minimálně 12 měsíců, tedy pokud ho navaříte dostatek, u nás obvykle poslední zbytky servírujeme při oslavě mého svátku (tedy 25. listopadu) nebo na Vánoce.

Želé má vynikající sladko-kyselou chuť a díky bezinkovým květům je i krásně voňavé. Můžete ho samozřejmě mazat na toasty či čerstvé pečivo s máslem, skvělé je na palačinky, které povýší o několik tříd, ale naprosto nejbáječnější je v kombinaci s různými sýry, ať už jsou to jemné čerstvé sýry tvarohové, nahořklé sýry s modrou či bílou plísní nebo s výraznými zralými kozími či ovčími sýry.


Dobrou chuť a nebojte se experimentovat!









Žádné komentáře:

Okomentovat